Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, goszczą na polskich stołach znaczne rzadziej niż tradycyjne ziemniaki. Tymczasem bataty przewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Niektóre odmiany batatów są bowiem źródłem karotenoidów, w tym poprawi...
Potrawę przygotowuje się, mieszając starte surowe ziemniaki odsączone uprzednio z soku z mąką, jajkami i solą, a następnie powstałą masę zrzuca się łyżką na osolony wrzątek. Otrzymane w ten sposób kluski są szare, mają nieregularny kształt i powierzchnię oraz zbitą, pó...
To smażone danie z makaronu ryżu, często serwowane jako uliczne jedzenie w Tajlandii . Wykonany jest z makaronów ryżowych , mieszanych z jajkam, przyprawionych, sosem rybnym, czosnkiem lub szalotką , czerwoną papryką chili. Może również zawierać inne warzywa, takie ja...
gierska – kuchnia Węgier należy do kuchni środkowoeuropejskich, wyróżnia się jednak pośród nich charakterystycznymi cechami. Tradycyjna kuchnia bazuje na mięsie, warzywach sezonowych, owocach i świeżym chlebie. Najbardziej znaną z tych cech jest używanie jako...
Rozgrzewająca Marokańska zupa harira z ciecierzycą i soczewicą
Harira - zupa charakterystyczna dla kuchni berberyjskiej obszaru Maroka. Obecnie popularna w całej kuchni Maghrebu. W Tunezji nazywana lablabi. Zupa, dzięki składowi i doborowi przypraw, ma charakter rozgrze...
Wyciskanie soków z warzyw to świetna i szybka metoda na dobre zdrowie. Pijąc świeżo wyciskane soki warzywne dostarczamy naszemu organizmowi skondensowaną dawkę składników odżywczych. Soki pozwalają na przyswojenie jednorazowo większej ilości składników niż zjedzenie su...