Pij soki wyciskane ...
- Filip Gorzałczany
- 7 gru 2016
- 3 minut(y) czytania
Wyciskanie soków z warzyw to świetna i szybka metoda na dobre zdrowie. Pijąc świeżo wyciskane soki warzywne dostarczamy naszemu organizmowi skondensowaną dawkę składników odżywczych. Soki pozwalają na przyswojenie jednorazowo większej ilości składników niż zjedzenie surowych czy gotowanych warzyw (kto byłby w stanie zjeść dwa czy trzy kilogramy warzyw dziennie?). Ponadto forma soku jest dużo łatwiej przyswajalna i nie obciąża układu trawiennego tak jak surowe warzywa.
Sok z marchwi to jeden z moich ulubionych soków warzywnych. Ma wręcz zaskakujące właściwości zdrowotne. Strukturą jest niemal identyczny do ludzkiej krwi. Jest podstawą wielu soków warzywnych i owocowych.
Sok z marchwi posiada właściwości przeciwrakowe. Nie bez powodu używany jest jako podstawowy (razem z jabłkiem) składnik soku w najbardziej znanej antyrakowej diecie Gersona.
Chora na raka pisarka Ann Cameron przez 8 miesięcy piła codziennie sok z marchwi. Jaki odniosła skutek?
W 2012 roku u autorki książek dla dzieci zdiagnozowano raka jelita. Kiedy rak osiągnął 3 stopień Ann została operowana. Wbrew sugestiom lekarzy nie zdecydowała się jednak na chemioterapię, która w 2005 nie zadziałała u jej męża.
6 miesięcy po diagnozie rak u Ann przedostał się do płuc i osiągnął ostatni, 4 stopień. Lekarze nie dawali jej więcej niż 2-4 lata życia jeśli nie zdecyduje się na chemioterapię. Wtedy Ann natknęła się na historię Ralph’a Core, 26 latka, który przezwyciężył raka jelita pijąc duże ilości świeżo wyciskanego soku z marchwi dziennie.
Zdecydowała więc spróbować terapii sokiem z marchwi. Ann wyciskała 2.5 kilogramy marchwi dziennie. Po 8 tygodniach regularnego picia soku z marchwi lekarze stwierdzili, że nowotwór przestał się rozprzestrzeniać, a guzy zaczęły się skurczać. Po 4 miesiącach regularnego picia soku z marchwi tkanki zaczęły wracać do normalnego stanu. Po 8 miesiącach badania tomograficzne potwierdziły, że Ann nie ma raka. Całą jej historię możesz przeczytać tutaj
To jedna w wielu historii, które czytałam na temat picia soków z marchwi i soków warzywnych.
Sok z marchwi obniża ryzyko chorób serca i zawałów. Badania pokazują, że sok z marchwi (osoby poddane badaniu piły go 1/2 litra dziennie przez 3 miesiące) skutecznie chroni nasze serca dzięki obniżeniu stresu oksydacyjnego, na który narażone są szczególnie osoby żyjące w ciągłym stresie i osoby źle odżywiające się. Sok z marchwi dodatkowo pomaga obniżyć poziom cholesterolu. To najprawdopodobniej efekt dużej dawki antyoksydantów, w które bogata jest marchew.
Poprawia wzrok. A to za sprawą beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny. Witamina A jest jedną z kluczowych witamin dla ochrony wzroku, szczególnie u starszych osób.
Poprawia wygląd skóry. Regularne picie soku z marchwi mocno wpłynęło na mój wygląd skóry. Nie tylko na jej kolor (wpadający w lekki pomarańcz przypominający delikatną opaleniznę), ale też wygląd! Skóra staje się bardziej promienna, napięta i gładka (fakt, piję sporo soku z marchwi). To co również zauważyłam to efekt turbo opalania. Zawsze miałam dosyć bladą cerę i opalenizna przychodziła mi z trudem. Teraz jest zupełnie inaczej, opalam się znacznie szybciej, a opalenizna nadaje mojej skórze pożądany efekt.
Kiedyś zostałam zapytana czy od soku z marchwi skóra może zrobić się żółta. W moim przypadku tak nie było. Prawdopodobnie za sprawą dosyć rygorystycznej diety, którą od kilku miesięcy przeprowadzam.
Dr Norman Walker, pionier koncepcji wyciskania soków, który wyleczył się z raka pijąc potężne dawki soku z marchwi i jabłka powiedział, że zabarwienie skóry na kolor żółty czy pomarańczowy jest naturalnym efektem oczyszczania się organizmu i może wystąpić w przypadku dużego zanieczyszczenia organizmu.
Nie jest to jednak spowodowane barwnikiem zawartym w marchwi. W wyniku spożywania dużej dawki soku, wątroba uwalnia do obiegu krwi zaległe toksyny. Jeżeli jest ich bardzo dużo, nerki nie są w stanie poradzić sobie z nimi w krótkim czasie, więc organizm szuka sposobu by je wydalić w inny sposób. Z pomocą przychodzi układ limfatyczny. Nagromadzone toksyny wydalane są poprzez skórę co powoduje zmianę koloru skóry. Nie jest to żaden powód do zmartwienia, a znak że organizm się oczyszcza. Po jakimś czasie skóra wróci do normalnego, a raczej pożądanego, lekko opalonego koloru.
Wyciskany sok z marchwi redukuje również stany zapalne i zaczerwienienia skóry (osoby podatne na trądzik i problemy skórne powinny wypróbować ten pomarańczowy napój).
Ochrona wątroby. Sok z marchwi rewelacyjnie radzi sobie z rozkładaniem toksyn nagromadzonych w wątrobie. Dlatego uważany jest za świetny tonik, który oczyszcza i rewitalizuje ten niezmiernie ważny organ. Świeży sok wspomaga odchudzanie oczyszczając nasz układ trawienny przez co pokarmy trawione są dokładniej i szybciej.
Sok z marchwi to bardzo bogate źródło beta-karotenu i witaminy A. Co najważniejsze to naturalne źródło. O ile bardzo łatwo przedawkować witaminę A pochodzącą z suplementów (czego skutki mogą być bolesne), o tyle nie ma możliwości przedawkowania jej z naturalnego źródła jakim jest np. marchew. Jedna szklanka soku z marchwi dziennie i możesz zapomnieć o niedoborze witaminy A! Sok z marchwi to również spora dawka mikro i makro elementów.
Comments